Ubbhults byalag

Syfte
Ubbhults byalag är en arbetsgrupp inom Kråkereds Bygdeförening. Vi arbetar för dialog och möten Ubbhultsbor emellan, men lika mycket verkar vi för en förbättrad dialog mellan oss i Ubbhult och våra kommuner samt andra aktörer som påverkar livet här.

Byalagscafé
Vi anordnar ett uppskattat byalagscafé i Kråkereds g:a skola andra tisdagen varje månad med uppehåll under jul och sommar. Till varje café försöker vi ha ett tema med inbjudna gäster. Vi har även ett B-lag, som kan liknas vid ett arbetsutskott, där vi förutom att planera för caféverksamheten driver, bevakar och förvaltar olika frågor som byalaget driver. Till exempel så har vi försett byn med hjärtstartare samt ett antal adresskyltar så att det blir lättare att hitta här!

Medlemsskap
Vill du bli med i Ubbhult bygdeförening? Då kan du påverka beslut om byn, få nyheter i brevlådan samt träffa ett gött gäng trevliga människar och grannar på våra föreningsmöten och dylikt. Medlemsskapet kostar 100 kronor per år. Betala kan du göra genom att swisha till 1233114097 eller föra över summan till bankgiro 5764-0427.

Kontakt
Vill du ha kontakt med oss kan du ringa Markus Otterloo på tel 0301-43443 eller via e-postaddress markus@otterloo.se

Du kan även se vad som händer i Ubbhult i kalendern och på bygdeföreningens Facebook-sida.

Varmt välkommen!

Ubbhult

Namn och historik
Ubbhult är samlingsnamnet på den bebyggelse som ligger på Ubbhultsdrumlinen, som sträcker sig drygt en mil ifrån Gingsjön mot sydväst. Ubbhult ligger cirka 4 mil utanför Göteborg med huvuddel i Marks kommun.

Bebyggelsen är gles och består av gårdar, torp, fritidshus längs Ubbhultsvägen och viss sammanhållen bebyggelse i småorten Backäckra-Källäng (i folkmun Kråkered). I Backäckra-Källäng finner man ortens skola, Ubbhultsskolan (F-3), samt Ubbhults kapell. I övrigt finns ingen kommunal service förutom skolbuss och biblioteksbuss. Tidigare fanns här även bank, affär, post och bensinstation men dessa är numera nedlagda till fördel för annan verksamhet. Närmsta större mataffär ligger i Sätila 12km söderut. Längs hela Ubbhultsvägen i både Marks och Kungsbacka kommuner bor cirka 1000 personer.

Ubbhults nämns redan under tidigt 1300-tal och 1540 bestod orten av tre gårdar. Namnet tros komma ifrån mansnamnet Ubbe och ordet hult som betyder lövskog. Ubbhult är en del av Sätila socken och ortsborna firade gudstjänst i Sätila kyrka till och med 1915 då man efter insamling kunde bygga ett eget kapell på orten, detta kapell totalförstördes i en brand den 18 december 2010 men skall efter beslut av församlingen återbyggas med byggstart 2012.

Majoriteten av de boende i Ubbhult pendlar från orten till arbetsplatser från i Göteborg och Kungsbacka kommuner. På orten finns ett antal arbetsplatser, däribland Hällingsjö Hus, Interiörhuset och kuriosaaffären Tio tusen sköna ting.

Natur
Ubbhult ligger på den så kallade Ubbhultsdrumlinen som är en av fem långsträckta moränryggar som ligger på rad. Krönen på drumlinen ligger som högst 150 meter över havet och är ett markant inslag i landskapet. Landskapet är till större delen jordbruksmark medan omgivningarna utgörs av vidsträckta skogs och myrmarker. Landskapet i Ubbhult anses ha mycket stort geovetenskapligt värde och området utgör riksintresse för naturvården.

I området ligger flera sjöar och tjärn med badplatser och löpspår och goda friluftsmöjligheter.

Idrott
Centrum för ortens föreningsliv är Kråkered gamla skola där Kråkered bygdeförening årligen arrangerar midsommarfirande, cafékvällar och tipdspromenader. Även kyrkan bedriver sin verksamhet i lokalerna sedan Ubbhults kapell brann ned den 18:e december 2010.

På Ekåsvallen huserar sedan 1949 ortens fotbollsförening Ubbhults IF som grundades 1934. Ubbhults IF har ungdomsverksamhet samt seniorlag både för herrar och damer i division 6 för herrarna och division 3 för damerna. Tobias Hysén sköt sina första mål på Ekåsvallen då han började sin karriär i den gulsvarta Ubbhultströjan. På damsidan har Malin Ehrnberg Lekbrant utmärkt sig och bland annat spelat 144 allsvenska matcher för Landvetter IF.

Ubbhults IF arrangerar den traditionella årliga julmarknaden i Ubbhult den sista lördagen i november varje år.

Förbindelser
Längs Ubbhultsvägen trafikerar Västtrafik linje 740 mellan Fjärås och Hällingsjö, genom den kan med med anslutning ta sig från Ubbhult till både Göteborg och Kungsbacka via byte i Källarbacken till Göteborg respektive byte i Hjälm till buss mot Kungsbacka. Linje 381 trafikerar Hästebacka-Sätila centrum för att skolungdomarna (4-9) skall kunna ta sig till skolan i Sätila. Linje 382 trafikerar St. Öresjön – Sätila centrum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.